Het meer van Ohrid

lake-ohrid-trpejca

Het meer van Ohrid is een van de grootste en belangrijkste natuurmonumenten van Europa. Daar vind men flora en fauna die nergens op de wereld te vinden is. Eigenlijk begon het meer van Ohrid te leven net zolang als de mensheid bestaat. Volgens de professor van de universiteit van Belgrado, Academic Dokter Sinisa Stankovic is het meer van Ohrid 4 miljoen jaar oud. Het ontstond in een hele oude geologische periode door tectonische bewegingen van de aarde. De flora en fauna van het meer van Ohrid is nooit verstoord in haar bestaan. Rond dit meer zijn vele belangrijke geologische veranderingen ontstaan in het verleden: verrijzen van de bergen, ontstaan van dalen, ontstaan van andere meren en verdwijning van meren.

Sommige delen van dit balkanische schiereiland lagen onder de zeespiegel, maar het meer van Ohrid is altijd ongedeerd gebleven van alle geografische veranderingen. Vandaag de dag zijn er in de wereld een paar meren zo oud die vergelijkbaar zijn met het meer van Ohrid. Misschien zijn de enige meren Tanganjika in Afrika en Tikitaka in Zuid-Amerika, in dezelfde geologische periode ontstaan. Het meer van Ohrid is uniek in de wereld vanwege zijn manier van ontstaan. Het is ontstaan door de vertikale verzakking van de aarde. Relatief weinig meren in de wereld zijn op die manier ontstaan.

Een van hun is het Bajkal meer in Syberie/Rusland.

Deze is 100 keer groter dan het meer van Ohrid. De wateren zijn bij allebei de meren bewoond door dezelfde inheemse vormen van leven. Tussen de inheemse vormen zijn de vissen zalmforel, letnica en belvica de bekendste die in het meer van Ohrid leven. Het meer van Ohrid is het enige natuurmonument, zij is een van de natuurreservaten van onze planeet. Dit meer genoemd als macedonische zoetwaterzee, wordt geprijsd als ideaal laboratorium voor ontdekking van veel geheimen, zoals het onstaan en ontwikkelen van leven op onze planeet. Grootschalige onderzoeken aan de kant van de medische wereld, hebben bevestigd dat aan de kust van het meer van Ohrid er ideale omstandigheden zijn om toerisme in de gezondheidzorg te ontwikkelen.

fr.galichica